Prezentare Rezultate

Rezumat etapa 1

Prima etapa a proiectului Ipoteze si teorii, studii si analize privind materialele si tehnologiile ce pot genera straturi dure cu caracteristici deosebite, a avut ca obiectiv principal elaborarea unor ipoteze si teorii noi, concomitent cu realizarea unor studii si analize ce vizeaza materialele si tehnologiile ce pot genera straturi dure cu caracetristici deosebite.

Este o etapa importanta pentru desfasurarea ulterioara a proiectului deoarece sintetizeaza, intr-o prima faza, toate cunostintele acumulate pana la aceasta data, in acest domeniu, aprofundeaza noile realizari ale cercetarii intr-o directie speciala care preocupa intens comunitatea stiintifica internationala, aceea a straturilor dure cu caracteristici deosebite. Straturile dure pot rezolva multe din problemele tehnice si tehnologice ale momentuluui care pana la aceasta data nu au putut fi solutionate sau care, in cazul necesitatilor de forta majora, cum este problema tratata de acest proiect, au obligat cercetatorii sa adopte solutii care afecteaza clar mediul inconjurator.

Straturile dure, performante, cum sunt cele potential utilizabile in industria aeronautica, se bazeaza pe o caracteristica foarte importanta care practic dicteaza performanta lor, este vorba de adancimea de difuzie a elementelor durificatoare. De aceea prima activitate a proiectului a fost dedicata acestui domeniu axandu-se pe o caracteristica care ne va interesa foarte mult in cercetarile ulterioare, influenta configuratiilor suprafetelor asupra adancimii de difuzie a elementelor.

In continuare se aprofundeaza un domeniu de o importanta deosebita pentru realizarea unei durificari performante, posibilele alieri intre elemente cu scopul obtinerii straturilor dure. In cadrul acestei activitati au fost atacate doua aspecte, posibilitatea alierii unor elemente (cunoscute ca durificatoare) cu materialul de baza care trebuie durificat si posibilitatea alierii unor elemente cu scopul obtinerii unui material (cu proprietati durificatoare superioare) destinat ulterior realizarii unor straturi dure.

Experienta internationala in domeniu a relevat incontestabil faptul ca parametrii tehnologici utilizati la realizarea straturilor dure influenteaza foarte mult caracteristicile acestora.

Metodele de realizare a straturilor dure in corelare cu materialul posibil de utilizat au fost cercetate introducand in ecuatie parametrii tehnologici ce concura la obtinerea caracteristicilor straturilor dure.

O simbioza intre parametrii mentionati conduce la realizarea unor performante deosebite ce permit utilizarea straturilor dure obtinute in industria aeronautica. In cadrul acestei etape o atentie deosebita a fost acordata materialelor suport, caracteristicilor pe care trebuie sa le indeplineasca acestea pentru realizarea unei difuzii superioare care va conduce la obtinerea unui strat durificat performant. S-a studiat gradul de deformare a materialelor, structura si proprietatile acestora.

O alta activitate a fost dedicata elaborarii unor ipoteze privind influenta calitatii suprafetelor materialelor suport si a tratamentelor termochimice posibil de aplicat in scopul realizarii unor aderente superioare ale straturilor dure de materialul suport.

Prima etapa a proiectului si-a propus sa supuna cercetarii principalele directii, pe care le constientizam la aceasta data; ce influenteaza major generarea unor straturi dure cu caracteristici deosebite.

Rezultate intermediare etapa 1

1. Studiu privind influenta configuratiilor suprafetelor asupra adincimii de difuzie a durificarilor.
2. Studiu asupra alierilor intre elemente pentru a obtine straturi dure
3. Studiu cu privire la influenta pe care o au parametrii de pulverizare termica asupra proprietatilor straturilor
4. Analiza influentei gradului de deformare a materialului suport asupra difuziei elementelor durificatoare
5. Analiza aderentei straturilor dure in functie de calitatea si tratamentul termochimic

Articole

Mecanismul si cinetica proceselor care contribuie la aderenta si coeziunea straturilor composite formate prin pulverizare termica (metalizare cu arc electric); Ilie BUTNARIU, Nicolae CONSTANTIN, Marian IONESCU; Revista Analele Universitatii Valahia Targoviste, Section I. Technical Sciences and Technologies. Fascicol I, 2009, ISSN 1453-8202