Colectivul a fost creat în scopul aplicării în producţie a rezultatelor cercetărilor tehnologice desfăşurate în cadrul proiectelor în care este angajat Institutul.
Sunt aplicate în producţie rezultatele cercetărilor privind tehnologii de prelucrare pentru piese cu configuraţii complexe şi rigiditate redusă (rotoare, statoare, carcase), urmărindu-se obţinerea unor regimuri de aşchiere care să asigure o productivitate cât mai mare în condiţiile unui consum minim de scule şi manoperă.
Materialele prelucrate acoperă o gamă deosebit de largă, începând de la aliaje de aluminiu, continuând cu oţeluri de construcţie, aliate şi înalt aliate şi terminând cu aliaje de titan.
Există, de asemenea, o vastă experienţă în domeniul execuţiei lagărelor de alunecare de înaltă turaţie executate din aliaj antifricţiune tip YSn depus prin procedeul tehnologic de turnare centrifugală.
Softul utilizat pentru programarea şi simularea prelucrărilor mecanice (CAM) este UNIGRAPHICS NX 4, datele de intrare constând în modelul solid furnizat de compartimentele de cercetare – proiectare.
Legătura între compartimentul programare şi maşinile unelte se realizează prin reţea internă de transfer de date.