3.14.1. CAROT
Prezentare Generala | Comunicate de presa | Prezentare proiect | Rezultate | Informare si publicitate

Prezentare Proiect

"Validarea in conditii de laborator a unui model demonstrativ de rotor cu grad mare de comprimare, autodifuzie si autoaxializare" - CAROT

Proiectul "CAROT" are ca principal scop realizarea si testarea in conditii de laborator unui rotor inovativ de compresor. Rotorul este o componenta esenţiala a unui motor revoluţionar cu autoaprindere pulsoreactor cu detonatie (TIDE) cu potenţialul de a revoluţiona domeniul energetic datorita randamentului deosebit al arderii in unda de soc si a faptului ca nivelul de NOx in acest caz este infim deoarece timpul necesar formarii acestuia este mai mic decat timpul oxidarii in unda de soc a H2. Un element esential, definitoriu al rotorului este dat de gradul inalt de comprimare intr-o singura treapta coroborat cu capacitatea sa de a recupera acesta presiune totala in presiune statica, fara a fi nevoie de un difuzor paletat staţionar. Remarcabila este tendinţa rotorului de auto-axializare a curgerii.

Compresorul insusi, dar si potentialul dezvoltarii motorului cu detona?ie pulsatorie va duce la un salt calitativ in domeniul turbomotoarelor cu utilizarii mai ales in producerea de energie dar si in aplicaţii de transport. Ducand la o crestere a randamentului generarii de energie, la turbomotoare mai curate bazate pe combustibili fosili dar si instalaţii de generaţie viitoare pentru producerea de energie, bazate pe cicluri si procese termodinamice noi.

Proiectul isi propune cresterea maturitatii tehnologice de la TRL2 la TRL4 prin validarea in laborator a rotorului. Data fiind complexitatea si incarcarea mecanica si termica a rotorului, fabricarea acestuia este o problema deosebita a carei rezolvare este tehnologia inovativa de turnare de precizie ce va fi dezvoltata in proiect. Acesta va fi minutios studiat numeric si experimental pentru optimizarea tehnologiei precum si a proprietatilor aliajului necesar realizarii rotorului in contextul temperaturilor inalte atinse in urma procesului de comprimare.

Considerand experienta si pregatirea echipei de implementare si infrastructura existenta consideram ca obiectivele proiectului, desi ambitioase, sunt realizabile.

Prezentare Generala | Comunicate de presa | Prezentare proiect | Rezultate | Informare si publicitate