- Prezentare generala
- Comunicate de presa
- Prezentare detaliata
- Servicii oferite
- Rezultate
- Echipamente si aplicatii software
- Informare si publicitate
- Achizitii publice
HeliAc este un proiect naţional cu finanţare de la bugetul de stat, PN III, Programul 2 - Creşterea competitivităţii economiei româneşti prin cercetare, dezvoltare şi inovare.
Tip proiect:Transfer de cunoaştere la agentul economic "Bridge Grant" Cod Proiect:
PN-III-P2-2.1-BG-2016-0211 Număr contract:
97BG / 2016 Titlu Proiect:
Optimizarea structurilor fonoabsorbante pentru îmbunătăţirea confortului acustic din cabina pasagerilor elicopterelor Acronim:
HeliAC Domeniu:
4.3 - Materiale avansate Autoritatea Contractanta:
UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării) Durata Proiect:
24 luni (01/10/2016 - 01/10/2018) Consorţiu:
CO: UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCUREşTI, CCAS Centrul de Cercetări pentru Aeronautică şi Spaţiu P1: INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE TURBOMOTOARE - COMOTI, Centru de Cercetări şi Experimentări din Domeniul Acusticii şi Vibraţiilor P2: IAR S.A. Buget Proiect:
Buget total: 460.000 lei Buget UPB: 138.000 lei Buget COMOTI: 322.000 lei Buget IAR: 0 lei Director Proiect (CO):
S.L. Dr.ing. Grigore CICAN Responsabil Proiect (P1):
Ing. Georgel VIZITIU Responsabil Proiect (P2):
Ing. Anchievici Ungureanu |
Rezumat Pentru a se mentine pe piata producatoare de elicoptere, IAR Brasov SA trebuie sa isi dezvolte o productie industriala folosind tehnologii moderne bazate pe strategia europeana TGE si sa vina pe piata cu produse competitive in economia europeana. Pentru imbunatatirea confortului acustic in timpul zborului, atat pentru echipaj, dar mai ales pentru personalul transportat in variantele Executiv si VIP, IAR SA cauta solutii de reducere a zgomotului in cabina pasagerilor fara schimbari structurale sau ale sistemului de propulsie. Obiectivul principal al proiectului este sprijinirea IAR Brasov in dezvoltarea unor elicoptere care sa ii permita din prisma confortului acustic, prin interconectarea expertizei existente in universitati si centre de cercetari, accesarea pietei europene cu produse bazate pe concepte noi pentru materiale avansate si care raspund cerintelor clientilor. Astfel se are in vedere identificarea unei noi structuri fonoabsorbante, cu poten?ial economic ridicat nu numai pentru industria producatoare de elicotere ci si pentru orice alta industrie (industria auto, etc).
Structurile nou dezvoltate vor fi proiectate pentru obtinerea unui nivel de zgomot in interiorul cabinei elicopterului mult mai scazut decat in prezent, estimandu-se o reducere cu 5dB. Astfel, proiectul este structurat in 4 etape clare de dezvoltare: caraterizarea solutiilor existente, cautarea de materiale avansate care sa corespunda cerintelor, testarea si identificarea celei mai bune solutii si ultima etapa: validarea pe elicopter.
Dintre obiectivele secundare ale proiectului, pot fi mentionate pe scurt urmatoarele: caracterizarea acustica a cabinei elicopterelor din productia IAR Brasov SA; transferul de cunostinte din domeniul acusticii in piata prin derularea de activitati specifice cercetarii industriale; consolidarea pregatirii practice a studentilor din cadrul Facultatii de Aeronave, UPB prin efectuarea unor stagii de pregatire practica la IAR Brasov si INCDT COMOTI. |
Obiective Obiectivul principal al proiectului este sprijinirea IAR Brasov in dezvoltarea unei productii industriale folosind tehnologii moderne care sa ii permita prin interconectarea expertizei existente in universitati si centre de cercetari, accesarea pietei europene cu produse bazate pe concepte noi pentru materiale avansate si care raspund cerintelor clientilor. Astfel se are in vedere identificarea unei noi structuri fonoabsorbante, cu poten?ial economic ridicat nu numai pentru industria producatoare de elicotere ci si pentru orice alta industrie ce se confrunta cu nivele ridicate de zgomot, spre exemplu indrustria auto. |
Etape Etapa I - Evaluarea produsului agentului economic |
Rezultate |
Rezulate estimate Impactul estimat ca urmare al derularii proiectului se poate imparti in doua categorii bine definite si urmarite inca din faza de propunere a acestuia. Impactul economic-social al proiectului poate fi transpus prin: ♦ Cresterea valorii adaugate a produsului finit - Rezultatele lucrarilor din prezentul proiect vor permite proiectarea unor amenajari interioarare care sa asigure cresterea gradului de satisfactie a clientilor IAR prin gradul sporit de confort acustic oferit; ♦ Cresterea competitivitatii produselor romanesti pe piata - IAR va putea sa ofere pe piata amenajari cu izolatie fonica competitiva cu a altor producatori. Documentarea stiintifica a performantelor va oferi un avantaj competitiv care va permite extinderea portofoliului de comenzi; ♦ Crearea de noi locuri de munca - Cresterea portofoliului de comenzi pentru sistemele de insonorizare va avea un impact pozitiv asupra industriei orizontale prin crearea de noi locuri de munca avind in vedere ca fabricatia astfelor de elemente este de regula subcontractata la firme mici din vecinatate de insonorizare; ♦ Atragerea tinerilor cercetatori, studenti in mediul tehnic - Derularea proiectului va constitui cadrul necesar pentru desfasurarea unor perioade de practica directa in productie din partea studentilor si masteranzilor facultatii de Aeronave de la Universitatea Politehnica Bucuresti la Societatea IAR SA BRASOV si va mari semnificativ sansele ca o parte dintre acestia sa devina ulterior angajatii sai. iar impact tehnic prin: ♦ Dezvoltarea capitalului de cercetare a universitatilor si institutelor de cercetare si valorificarea rezultatelor cercetarii in economia Romaniei; ♦ Rezultatele cercetarii vor conduce la cresterea gradului stiintific si tehnologic si diminuarea discrepantei intre mediul de cercetare romanesc si cel european; ♦ Rezultatele proiectului vor conduce la cresterea indicatorilor de performanta ale cadrelor universitare si apropierea cercetarii de realitatile industriale precum si aplicarea noilor cunostinte in procesul de predare; ♦ Imbunatatirea bazelor didactice a laboratoarelor universitare prin transferul cunostintelor si produselor dobandite pe perioada proiectului. |
Rezultate Etapa 1 Raport de cercetare, Plan de masuri |
Rezultate Etapa 2 Solutii noi de atenuare acustica identificate; Rezultate teste la scara mare si designul final pentru structura de absorbtie adoptata in final |
Rezultate Etapa 3 Solutia finala implementata si validata - demonstrator si raport cercetare |