Prezentare Rezultate

Evenimente proiect

Proiectul a avut in vedere obiective clare si concrete pe care le-a atins desfasurand activitati adecvate fiecăruia:

A. Stabilirea de conexiuni cu echipe de specialişti din alte instituţii din tara si străinătate prin organizarea unui work shop cu invitarea unor experţi din tara si străinătate, cu bogata activitate in domeniu, dar si a tinerilor cercetători, studenţi masteranzi si doctoranzi care doresc sa se implice in continuare in dezvoltarea cercetărilor, prin permanente contacte de lucru cu colaboratori internaţionali existenţi si potenţiali ai celor trei membrii ai consorţiului, prin publicarea de articole ştiinţifice si prezentarea de comunicări la manifestări ştiinţifice din tara si străinătate, prin vizite si stagii de formare;

Organizarea Workshop-ul international PROMATURBO 2007„Materiale si tehnologii noi utilizate in industria aeronautica” in cadrul INCDT COMOTI.

Directii de colaborare rezultate in urma Workshop-ului din 17- 20.10.2007 :

- Activitati de instruire (training)

- Diseminare in cadrul simpozioanelor, conferintelor si Worksop-urilor nationale si internationale:

- Acces la echipamente pentru realizarea de teste, analize si masuratori

- Consultanta in domeniul de activitate al proiectului

- Activitati de educatie sau instruire de tip Workshop;

- Actiuni de diseminare specifica (rezumate brevete), protectie a drepturilor de proprietate intelectuala si promovarea participarii la proiecte internationale si europene prin colaborare.

- Publicarea de lucrari si articole din domeniu in reviste de specialitate din tara si din strainatate cotate ISI

- Realizarea de stagii de pregatire pentru masteranzi, doctoranzi si post doctoranzi in cadrul Universitatilor din tari ale UE.

  • Invitatia de a publica rezultatele cercetarilor romanesti in reviste internationale
  • Invitatia de a participa la teste si experimentari in cadrul firmei de specialitate din Uniunea Europeana

Au fost publicate 5 articole in revista de specialitate Metalurgia International nr.3 si nr.4 cotata ISI referitoare la materiale si tehnologii utilizate in domeniul aeronauticii.

B. Facilitarea transferului de informaţi si tehnologie dinspre marile firme producătoare de materiale si echipamente pentru testare si atestarealor, prin asigurarea contactului direct (vizite de informare practica) precum si prin stagii de formare, organizarea de expoziţii si demonstraţii practice.


C. Constituirea de parteneriate internaţionale stabile care sa faciliteze integrarea grupurilor de cercetători romani in proiecte de tip ERA – Net si iniţierea de proiecte cu parteneri internaţionali,

Dezvoltarea de teme de cercetare cum ar fi:

  • realizarea de palete de turbina turnate de precizie din γ aluminide de Titan – acronim GIFT
  • aplicarea texturarii suprafetelor pentru reducerea frecarii si uzarii lagarelor cu alunecare

Rezultate proiect

Propuneri de proiecte depuse pe FP 7 in colaborare cu partenerii straini si la competitiile nationale :
  • proiect depus pe programul Capacitati Research Infrastructures Call ID FP 7 INFRASTRUCTURES – 2007-1 nr. 212930 - Instalatie de testare pentru atestarea performantelor unor materiale si nanomateriale utilizate in acoperirile lagarelor radiale de turatie ridicata (Test rig for validating performance of materials nanomaterials used in coatings for high speed journal bearings -HSJB acronym TECERBEAR) – coordonator INCDT COMOTI
  • proiect depus pe programul 4 Nanostiinta, nanotehnologi, materiale si tehnologii noi Call ID FP 7 NMP – 2007 -Large-1 propunerea nr. stage 1 CP-IP 212806-1 NOMADEX Materiale noi si comportarea lor prin degradarii in medii extreme ce contin hidrogen – Coordonator SINTEF Norvegia.
  • propunerea pe programul : FP7-ENERGY-NMP-2008-1 : Coatings for high-temperature Energy Systems via electrodeposition from Ionic Liquid Electrolytes CESTILE Coordonator Agency for New Technologies, the Energy and the Environment ENEA Italia

Propuneri de proiecte depuse la competitiile nationale :

  • Program Parteneriate in domeniile prioritare competitia PN II 2008 proiectul Cresterea eficientei energetice a turbomotoarelor utilizate in ciclu cogenerativ dezvoltand materiale avansate noi, cu baza titan si acoperiri de suprafata special - MANTITU nr. Contract 22114/2008.
  • Program Parteneriate in domeniile prioritare competitia PN II 2008 proiectul Tehnologie moderna, performanta, cu grad scazut de poluare, destinata realizarii suprafetelor dure la componentele aeronavelor si turbomotoarelor utilizate la producerea energiei – TESUPAV nr. Contract 32122/2008.