Prezentare Rezultate

Rezultate proiect

Conform obiectivelor propuse, in cadrul proiectului s-a realizat instalatia de purificare a fluidelor tehnologice de racire. Toti inhibitorii de coroziune folositi in aditivarea acestor lichide, se epuizeaza prin degradare termo-chimica si /sau termo-oxidativa, rezultand adesea produsi toxici, care din punctul de vedere al protectiei mediului sunt substante nocive ce au un impact negativ asupra mediului. Proiectul isi propune implementarea in Romania a unei tehnologii moderne si eficiente de recuperare a unor materii prime valoroase, cu impact nefavorabil de mediu, rezultate in urma utilizării fluidelor tehnologice de racire.

Instalatia de purificare a lichidelor de racire este un sistem avansat care are capacitatea de a procesa lichid de racire murdar, contaminat si folosit pentru a-l purifica, inlocuind inhibitorii uzati si a-l returna spre a fi folosit.

Sistemul de purificare a lichidelor de racire incepe procesul tehnologic prin pomparea vechiului lichid de racire uzat prin unitatea de lucru. Etapa finala consta in simpla adaugare a etilen-glicolului necesar, a antigelului sau a apei necesare pentru a se atinge nivelul dorit de protectie impotriva inghetului, apoi se adauga cantitatea necesara de inhibitor si ajustorul de pH.

Criteriile care au stat la baza elaborarii si calificarii unei tehnologii noi pentru recuperea substantelor chimice periculoase din fluidele de racire uzate au fost urmatoarele:

  • Criteriul fezabilitatii tehnice , in sensul ca tehnologia sa corespunda scopului propus si sa fie reproductibila, urmarinndu-se eliminarea factorilor de risc anticipati sau identificati pe parcursul experimentarilor si care ar compromite procesul;
  • Criteriul fezabilitatii economice , in sensul indeplinirii urmatoarelor conditii:

- capacitate de purificare a lichidelor de racire in unitatea de timp suficient de mare ca procedeul sa fie rentabil;

- costuri de intretinere si exploatare convenabile.


Fig.1 Schema instalatiei de purificare

Pe parcursul derularii proiectului s-au studiat si experimentat solutii tehnologice destinate separarii si recuperarii substantelor chimice periculoase din fluidele de racire uzate. Pe baza cunostintelor si experientei dobandite a fost elaborata schema tehnologica, realizarea instalatiei de purificare, precum si probe de verificare si calificare a sistemului.

Consideram ca am reusit sa obtinem un sistem perfect viabil care s-a putut realiza practic si care sa ne permita o eventuala imbunatatire sau adaptare la conditii speciale de lucru. Prin activitatile desfasurate s-au realizat o serie de teste la care au fost supuse probele de recuperate, conform tehnologiei selectate in proiect. S-a urmarit ca toate materialele folosite atat la realizarea instalatiei cat si cele care intervin in procesul tehnologic sa fie perfect accesibile, usor de procurat de pe piata interna dar cu eficacitate maxima in procesul tehnologic.