Prezentare Rezultate

Rezultate proiect

Metoda pe care a dezvoltat-o proiectul s-a bazat pe realizarea unor acoperiri de suprafaţă performante, cu caracteristici deosebite. Principiul constă in acoperirea circumferinţei rotorului cu un material abraziv iar partea activa a statorului (dinspre rotor) cu un material abradabil. In acest fel jocul dintre rotor si stator - generator de pierderi gazodinamice - nu se mai realizează prin prelucrări mecanice si montaj, ci prin abraziune: atunci când parametrii funcţionali ai echipamentului (vibratii, jocuri in lagăre etc.) sunt foarte buni, jocul dintre rotor si stator este minim posibil.

Depunerea abraziva de WC s-a realizat prin metoda ESD. (electro spray deposition).

Pentru acoperirea cu material abradabil care s-a realizat pe inelul statorului s-a folosit AlSiC cu continut de C de aproximativ 40%.

Algoritmul de verificare a cresterii randamentului treptei de comprimare in urma aplicarii noii tehnici de micsorare a jocului stator – rotor

Determinarea modificarii randamentului treptei de comprimare se efectueaza prin masurarea parametrilor gazodinamici la intrarea si la iesirea din treapta de comprimare, in varianta originala (nemodificata) si in varianta modificata, dupa aplicarea tehnicilor de micsorare majora a jocului.

Se calculeaza pentru cele doua cazuri studiate randamentul adiabatic al treptei de comprimare si prin comparatia celor doua rezultate se verifica nivelul de imbunatatire al randamentului, imbunatatire obtinuta prin micsorarea drastica al jocului stator – rotor.

Rezulta o crestere a randamentului treptei de comprimare cu 11,5% ceea ce inseamna o crestere relativa de 11,4%

Se observa deasemenea si cresterea debitului de aer cu 11,1%