Prezentare Rezultate

Gradul de competitivitate a rezultatelor obţinute în cadrul proiectului

Testele efectuate au relevat buna funcţionare a transmisiei, cu parametrii funcţionali in limitele impuse. Au fost realizate reductorul planetar si cuplajul IT, cu performante tehnice ridicate, competitive la nivel international, expuse mai jos.

Maşina motoare/ Maşina antrenată

Turbomotor / Generator electric sincron

Puterea maximă continuă

2000 kW

Cuplul maxim la suprasarcini (de scurtă durată)

5 x cuplul maxim continuu (la 2000 kW)

Turaţia de ieşire (impusă de generator)

1.500 rpm

Turaţia de intrare

18.965 rpm

Raport de transmisie

12,64368

Turaţia maxim continuă (în gol)/ Supraturare admisă

20.000 rpm/23.800 rpm (maxim 5 sec fără defectare)

Accelerare admisă la supraturare

50.000 rpm/sec (maxim 5 sec fără defectare)

Ciclul de funcţionare

Continuu, >8000 ore/an


Zgomot admis

Maxim 90 dBA @ 1 m

Eficienţă @ sarcină 100 %

minim 98 %

Echilibrare dinamică rotori

ISO 1940 clasa G 2.5

Instrumentare inclusă: Temperatură lagăr intrare; vibraţii - deplasări radiale şi axiale, viteze

2 x Termorezistenţe de contact

Traductori de vibraţie pe intrare şi ieşire

Nivel de vibraţii admis

Avertizare 4mm/sec rms; Protecţie 5mm/sec rms

Componentele majore ale transmisiei de putere au o pondere semnificativă în costurile centralelor cogenerative. Reducerea costurilor transmisiei este un obiectiv major realizat in cadrul proiectului. Estimările iniţiale privind posibilitatea de reducere a costului reductorului cu 25-40% faţă de cele din import, au fost confirmate. S-a realizat un reductor performant de 2 MW cu un cost de circa 60-65% faţă de cel echivalent furnizat de firma Allen Gears (grup Rolls Royce), aflat in funcţionare la centrala cogenerativă 2xST18 Suplacu de Barcău.

Capacitatea de producţie pentru reductorul planetar este asigurata de COMOTI (concepţia, proiectarea, echilibrarea rotorilor, instrumentarea) si de RENK Reşiţa (fabricaţie), iar pentru cuplajul IT este asigurata de COMOTI.

Prin integrarea fabricaţiei transmisiei la COMOTI şi RENK s-a realizat cre șterea competentei tehnice in domeniul turbotransmisiilor si cuplajelor elastice performante.

Gradul de viabilitate a proiectului. Transmisia de putere de 2 MW, in configuraţia stabilita in cadrul proiectului este deja inclusa in cadrul grupurilor cogenerative ofertate de COMOTI.

Pe plan naţional, COMOTI este în prezent singura societate din ţară cu realizări în domeniul cogenerării. Are o colaborare continua cu PETROM – grup OMV pentru exploatarea si întreţinerea grupurilor cogenerative existente si pentru dezvoltarea si imbunatatirea echipamentelor, printre care se numără si reductorul planetar.

Gradul de vizibilitate a rezultatelor obţinute .

Proiectul a castigat Locul I pe domeniul prioritar: Energie, la competitia de premiere din Octombrie 2008, lansata de AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ , pentru colectivele care au desfăşurat activitate de cercetare-dezvoltare sau servicii specifice acesteia, cu rezultate deosebite în domeniul ştiinţei şi tehnologiei.

Lucrări publicate pe baza cercetărilor realizate in cadrul proiectului:

2 Lucrări prezentate si publicate la conferintele AMCSIT 2007 si 2008, "Cercetarea de Excelenţă - premiza favorabilă pentru dezvoltarea spaţiului românesc de cercetare", dintre care: ANSYS - FEA Application For Optimization Of Flexible Disc Shape In High Performance Couplings For Turbomachinery, C. Tudose, M. Borzea, F. Zavodnic, INCDT COMOTI

4 Lucrări prezentate si publicate la: A VI-A CONFERINŢĂ NATIONALĂ ET.C.N. ŞI ENERGETICĂ URBANĂ- E.T.C.N.U.R. 2007, UPB, Bucureşti - România, 5-6 Iulie 2007 ISBN 978-973-7984-33-1, dintre care enumeram:

  • Studiul prin Simulare Numerică a Pierderilor prin Frecare şi Turbulenţă la Cuplajele de Înaltă Turaţie - Ş.l.drd.ing. Viorel BERBECE *, Prof.dr.ing. Tudor PRISECARU *, Ing. Mihai BORZEA **
  • Analiza Soluţiilor de Protecţie la Suprasarcină a Cuplajelor de Turbină Cu Gaze S.l.Drd.ing. Viorel BERBECE Universitatea Politehnica din Bucureşti

2 Lucrări prezentate si publicate la a XXX-a Conferinta nationala a STTR, Poiana Brasov, 3-5 dec 2007, dintre care:

  • Studiul Vibraţiilor Torsionale ale Cuplajelor de Turaţie Ridicată , Ing. Mihai Borzea - INCDT COMOTI, Sl.drd.ing. Viorel Berbece , S.l.dr.ing. Tiberiu Laurian , Prof.dr.ing. Ion Iordache – UPB

2 Articole publicate in revista T&T (Tehnica si Tehnologie) , dintre care : „ Corecţii Aplicate Danturilor cu Viteze Periferice Si Incarcari Mari” ing. Zoltan Korka, Revista T&T nr. 04/2008.

Impactul tehnico-economic şi social estimat. Pe plan ştiinţific proiectul a dus la formarea unui parteneriat stabil. INCDT COMOTI are in prezent proiecte aflate in derulare sau proiecte noi in curs de contractare, la care participa toţi partenerii ce au colaborat la realizarea prezentului proiect. Este de evidenţiat atragerea unui producător de anvergura – Reşiţa RENK, in activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare. Realizarea transmisiilor de putere performante, cu reductoare planetare si cuplaje de înaltă turaţie constituie un progres tehnic evident pe plan naţional. Implementarea acestora in cadrul cogenerărilor viitoare va duce la scăderea costurilor energetice. Din punct de vedere social aceasta va însemna atragerea si formarea de personal cu grad de calificare ridicat, atât pentru fabricaţia transmisiei cat si pentru exploatarea si întreţinerea la beneficiar.

PREMIUL I pentru proiecte de cercetare dezvoltare in domeniul prioritar de energie: