Evenimente proiect
27 - 29 iulie 2008 - Conferinta “Cercetarea de Excelenta – calea catre INOVARE”
Rezultate proiect
In cadrul Proiectului s-a realizat elaborarea unor tehnologii noi, performante, proprii anumitor locatii din tara, de tratare chimica a slamului provenit din industria petroliera in vederea ruperii legaturilor chimice dintre principalele componente: apa, petrol si parte solida.
Scopul declarat al proiectului a fost obtinerea unei tehnologii de separare cat mai perfecte a componentelor, apa, petrol si parte solida, astfel incat fiecare dintre ele sa se incadreze in normele UE de ultima ora privind protectia mediului.
De asemeni, s-a proiectat si realizat o instalatie complexa de centrifugare, aplicand solutii proprii cu parametri variabili de functionare, astfel incat tehnologiile elaborate sa poata fi testate si verificate, iar in finalul proiectului omologate.
Deoarece proiectul isi propune recuperarea integrala a petrolului din deseurile industriale, se realizeaza o “administrare eficienta a resurselor naturale”, ecologizarea slamului petrolier, depozitat in enorme halde exterioare, conducand astfel la “reducerea impactului negativ generat de activitatile economice asupra mediului”.
In ţara noastră, în industria petrolieră, in urma procesarii titeiului, de-a lungul timpului, au rezultat, în afara de produsele finite, comercializabile, cantităţi însemnate de deşeuri. Aceste deşeuri sunt stocate în apropierea unităţilor economice, în locuri mai mult sau mai puţin amenajate, dar care, în mod cert, aduc prejudicii mediului înconjurător.
O fracţiune foarte importantă a acestor deşeuri (o putem numi puternic majoritară) poartă denumirea convenţională de "slam petrolier" şi provine din decantări ale petrolului extras sau importat, din spălări ale tancurilor petroliere sau ale stocatoarelor de petrol brut, din filtrări efectuate în diverse faze ale procesului tehnologic, reziduuri provenite din urma procesării petrolului. Cantităţile existente la această dată sunt atât de mari încât au devenit o problemă naţională, chiar au atras atenţia organizatiilor internaţionale ce au ca obiect de activitate Protecţia Mediului. In acest context toate forurile de specialitate din tara noastra au ca orientare principala reducerea (mergand pana la inlaturarea totala) a impactului negativ asupra mediului, generat de industria petrolului, prin deseurile produse. Astfel, Directiva 1999/31/CE a Uniunii Europene are ca obiective principale stabilirea masurilor, procedurilor si recomandarilor pentru prevenirea sau reducerea efectelor negative asupra mediului si sanatatii determinate de activitatile de depozitare a deseurilor. Pentru indeplinirea acestor obiective, Statele Membre trebuie sa aplice masuri, cum ar fi: tratarea deseurilor inainte de depozitare, interzicerea depozitarii deseurilor periculoase impreuna cu cele nepericuloase, implementarea activitatilor de control al inchiderii si monitorizarii post-inchidere a depozitelor de deseuri. In Romania se doreste armonizarea cu legislatia europeana astfel Directiva 1999/31/CE privind depozitarea deseurilor a fost transpusa in legislatia romaneasca prin legi si acte normative.
Ca prioritate se inregistreaza la acesta data ecologizarea cantitatilor existente, acumulate in zeci de ani si care ridica probleme majore din toate punctele de vedere. Concomitent se urmareste dotarea unitatilor industriale cu echipamente care sa permita realizarea unei “ productii curate” in urma careia sa nu se obtina deseuri ce influenteaza negativ mediul inconjurator.
Prioritatile mentionate au dictat atat directiile de actiune cat si obiectivele propuse, actionandu-se in primul rand pentru diminuarea stocurilor existente dar si pentru imbunatatirea proceselor tehnologice de extractie-stocare-transport si procesare a petrolului.
In tara noastra, incercarile de a rezolva aceasta problema sunt foarte recente, timide, cu scopul de a arata mai mult o preocupare in domeniu si de a diminua amenzile din ce in ce mai consistente.
Realizarea acestui obiectiv a fost foarte dificilă (fiind o preocupare a marilor producători din străinătate, cu investitii mari de fonduri).
Metoda adoptata de proiect, noua si inovatoare de procesare a slamului petrolier este de tratare chimica a slamului urmata de separarea trifazica a elementelor componente : solide, apa si petrol.
in urma proiectarii si definitivarii solutiei constructive a Separatorului Centrifugal de Slam Petrolier, se elaboreaza documentatia tehnica si se realizeaza instalatia de separare trifazica cerntrifugala a slamului perolier tratat anterior chimic in vederea conditionarii.
Fiecare partener si-a adus aportul la realizarea acestei lucrari, avand in vedere multitudinea domeniilor atacate: chimie, petrochimie, materiale speciale, acoperiri de protectie si super rezistente la coroziune si abraziune, probleme de integrare efectiva si de realizare a unei instalatii complexe de separare a slamului petrolier, astfel COMOTI si UPB-CEMS au realizat documentatia de executie si probe a separatorul centrifugal, UPG si DESAN au realizat tehnologia de tratare chimica a deseurilor petroliere, METAV CERCETARE – DEZVOLTARE impreuna cu MIP METAV IND PROD au realizat materialele speciale necesare constructiei Separatorului, PLASMA JET a realizat acopeririile de suprafata specifice pieselor vitale.
Realizarea M.E. s-a efectuat la INCDT COMOTI cu sprijinul tuturor partenerilor