Prezentare Rezultate

Activitatile efectuate in prima etapa a proiectului au condus la o cunoastere aprofundata a tuturor elementelor care conduc la realizarea aliajelor de titan cu caracteristici deosebite utilizate la temperaturi inalte precum si a acoperirilor de suprafata speciale.

S-au aprofundat directiile de cercetare importante pentru activitatile ulterioare, de cercetare aplicativa.

S-a cristalizat un model conceptual propriu de aliaj baza titan, din sistemul aluminidelor de titan, apt sa indeplineasca cerintele impuse prin tema de proiect, sa fie utilizat la temperaturi inalte pe durate mari de timp, consideram ca am determinat un sistem care sa coreleze in mod optim toti factorii care influenteaza major proprietatile unui aliaj de acest fel.

Plecand de la o microstructura pe care o consideram capabila sa conduca la obtinerea caracteristicilor mecanice impuse (rezistenta, fluaj, oboseala) am reglat compozitia chimica prin introducerea unor elemenete de aliere si microaliere in limite clare dar si suficient de mari incat sa ne garanteze obtinerea microstructurii dorite. De la aceasta iteratie am reluat cercetarile pentru determinarea cat mai exacta a tuturor caracteristicilor fizico-chimice- mecanice, observand clar ca sistemul este optim pentru aplicatia noastra.

In continuare au fost analizate alte caracteristici pe care trebuie sa le prezinte aliajul ales cum ar fi: perioada de utilizare in regim nominal (fara modificari structurale sau deformari remanente mai mari de 0,1 %, 0,1), comportarea in medii cu O, C, S la temperaturi inalte, performantele de deformare plastica.

Toate rezultatele obtinute arata clar ca aliajul ales poate fi utilizat fara probleme in gama de temperatura si incarcari dezvoltate intr-o turbina destinata industriei energetice.

Tot in aceasta etapa am verificat punct cu punct posibilitatea de realizare in practica a fiecarei solutii alese, consultandu-ne pentru aceasta si cu partenerii nostri. S-au discutat solutii tehnologice de realizare in conditii de asigurare a calitatii drastice, bazate pe echipamentele existente si functionale.

La aceasta data putem afirma ca stapanim toate elementele necesare inceperii in cele mai bune conditii a activitatilor de proiectare model experimental.

Rezultate intermediare etapa 1

1. Studiu privind potentialul de dezvoltare a cercetarilor in domeniul materialelor avansate baza Ti
2. Studiu privind posibilitatile de realizare a aliajelor baza Ti
3. Studiu privind atestarea aliajelor baza Ti rezistente la temperaturi inalte
4. Studiu privind acoperirile de suprafata a aliajelor baza Ti
5. Studiu privind deformarea plastica a aliajelor baza Ti
6. Studiu privind utilizarea aliajelor baza Ti la temperaturi inalte pentru durate mari de timp
7. Studiu privind controlul si atestarea aliajelor baza Ti care lucreaza la temperaturi inalte
8. Studiu cu privire la utilizarea aliajelor baza Ti pe turbinele care lucreaza in industria energetica

Articole

1. Articol: "Aspects regarding the mechanism and kinetics of the adherence and corrosion processes between compozite layers, using thermic metal covering; Ilie BUTNARIU, Nicolae CONSTANTIN, Raluca PETRACHE , Nicoleta GHEORGHE; Conferinta AMCSIT -A way to innovatio, ' Brasov 2008, ISSN 1844-7090

2. Articol: “Ecological industrial processes, generation of clean co2 and its efficient management" Corneliu STANASILA, Nicolae CONSTANTIN, Octavian STANASILA, Cristian DOBRESCU, Nicoleta GHEORGHE, Raluca PETRACHE ; Conferinta Nationala de Metalurgie si Stiinta Marterialelor-ROMAT 2008, Bucuresti, pag. 343-351 , ISBN 978-606-521-077-6