3.11. Programul de Cercetare, Dezvoltare si Inovare - Tehnologie Spatiala si Cercetare Avansata – STAR
 
3.11.5. SHACMAT
Prezentare Generala | Prezentare Detaliata | Prezentare Rezultate

Prezentare Rezultate

ETAPA I (08.09.2017 - 15.12.2017)

3.1. Obiective etapa:

   Obiectivul primei etape a proiectului, "Documentare si cerinte specifice" este identificarea conditiilor din mediul cosmic, cu precadere LEO, a cerintelor la care trebuie sa raspunda structurile compozite lansate in spatiu, realizarea unui design preliminar al structurii din compozit cat si o identificare si evaluare a sistemelor de auto-reparare si posibilitatile integrarii acestora in structurile compozite. Etapa I contine trei activitati:
   Activitatea 1.1. Structuri spatiale si evaluarea conditiilor de operare
   Activitatea 1.2. Stabilirea cerintelor specifice
   Activitatea 1.3. Design-ul, abordarea si dezvoltarea conceptului de auto-reparare.


3.2. Rezultate planificate etapa:

   Rezultatele planificate pentru aceasta etapa sunt legate de stabilirea cerintelor la care structura din material compozit ce va contine elementele de auto-reparare va trebui sa raspunda, cerinte identificate in urma unui studiu de literature. Un alt rezultat preconizat pentru aceasta etapa este realizarea unui model CAD preliminar al structurii si identificarea unor precursori ce pot fi utilizati in dezvoltarea sistemului de auto-reparare si care sa raspunda cerintelor generale.


3.3. Rezultate Etapa I

   In cadrul Etapei I a proiectului, au fost realizat un studiu bibliografic unde au fost identificate o serie de structuri spatiale asupra carora se poate propune integrarea si utilizarea unui sistem de auto-reparare si de asemenea au fost evaluate conditiile de operare ale acestor structuri in mediul cosmic. In urma acestui studiu au fost stabilite o serie de cerinte la care structura din materiale compozite avansate va trebui sa raspunda in timpul functionarii acesteia pe orbita si la care precursorii sistemului de auto-reparare vor trebui sa reziste.
   A fost propus un model conceptual al unei structuri ce va fi fabricate integral din materiale compozite polimerice avansate. Astfel, a fost realizat un model CAD al unei oglinzi parabolice, structura aflata in modulul de echipamente speciale pentru focalizarea radiatiilor solare (Special Equipment for Focusing of Solar Radiation - SEFSR). De asemenea, a fost efectuat un studiu bibliografic asupra conceptului de auto-reparare si dezvoltarea unui astfel de sistem pentru structurile spatiale. Au fost identificati in literatura de specialitate o serie de precursori si modalitati de integrare a acestora in structura din compozit. In etapa urmatoare se vor definitiva design-ul structurii ce va fi realizata din materiale compozite polimerice si care va integra sistemul de auto-reparare, se va stabili si se va incepe dezvoltarea sistemului de auto-reparare, se vor realiza o serie de simulari FEA asupra structurii din compozit si care vor fi validate prin teste de laborator iar in final se vor evalua solutiile de design structural propuse pentru indeplinirea obiectivelor proiectului.


Figura 1. Calapodul preliminar pentru fabricarea oglinzii din material compozit

Figura 2. Oglinda din material compozit (negru) cu benzile pentru rigidizare (galben)

Figura 3.a) Modelele de reparare sintetic si biologic; b) Schema ciclului de monitorizare pentru un sistem activ, inteligent cu proprietatea de auto-reparare

Figura 4. Reprezentarea schematica a conceptului de "self-healing" utilizand microcapsule: a) initierea fisurii; b) eliberarea agentului de reparare (monomer); c) repararea fisurii.