Rezumat proiect Proiectul isi propune elaborarea unor tehnologii noi, performante, proprii anumitor locatii din tara, de tratare chimica a slamului provenit din industria petroliera in vederea ruperii legaturilor chimice dintre principalele componente: apa, petrol si parte solida. Isi propune de asemenea sa dezvolte si sa generalizeze o tehnologie originala adaptabila tuturor tipurilor de slam petrolier existente in tara, bazata pe principiul centrifugarii, in vederea separarii perfect ecologice a componentelor. Scopul proiectului este obtinerea unei separari perfecte a componentelor, apa, petrol si parte solida, astfel incat fiecare dintre ele sa se incadreze in normele UE de ultima ora privind protectia mediului.
In cadrul proiectului se va proiecta si realiza o instalatie complexa de centrifugare, aplicand solutii proprii cu parametri variabili de functionare, astfel incat tehnologiile elaborate sa poata fi testate si verificate, iar in finalul proiectului omologate. Avand in vedere obiectivele propuse, rezultatele preconizate, consideram ca proiectul se incadreaza perfect in aria tematica S/T NR 6, mediu si schimbari climatice, promovata prin proiectul celui de-al 7-lea Program CDT Cadru al Uniunii Europene (PC7) pe perioada 2007-2013. Astfel, Aria tematica Nr 6 urmareste administrarea eficienta a resurselor naturale si reducerea impactului negativ generat de activitatile economice asupra mediului. Deoarece proiectul isi propune recuperarea integrala a petrolului din deseurile industriale, se realizeaza o “administrare eficienta a resurselor naturale”, ecologizarea slamului petrolier, depozitat in enorme halde exterioare, conducand astfel la “ reducerea impactului negativ generat de activitatile economice asupra mediului”.
Obiective proiect In tara noastra industria petrolului a fost dezvoltata de foarte mult timp, dar niciodata nu s-au luat masuri de ecologizare a slamului petrolier ( in ultimii trei ani s-au initiat primele actiuni viabile) drept care cantitatile acumulate sunt imense. In acest context, se vede ca relevanta proiectului pentru domeniul din care face parte este foarte mare. Obiectivul principal al proiectului consta in elaborarea si realizarea unei tehnologii originale adaptabila tuturor tipurilor de slam petrolier existente in tara, bazata pe principiul centrifugarii, in vederea separarii perfect ecologice a componentelor, astfel incat fiecare dintre acestea sa se incadreze in normele UE privind protectia mediului Politica nationala in domeniu este clara si ferma – alinierea la Directiva Cadru 75/442 a Comunitatii Europene care prevede:
  • reducerea cantităţii de deşeuri, inclusiv a celor periculoase;
  • reintroducerea deşeurilor generate ca materii prime secundare;
  • prezervarea mediului înconjurator în cursul tratării şi îndepărtării deşeurilor;
  • garantarea unei colectări care protejează sănătatea oamenilor şi mediului.
  • Ecologizarea deseurilor industria petrolului se incadreaza in primele trei prioritati ale Romaniei in privinta ecologiei. Proiectul se aliniaza unui principiu nou promovat de Comunitatea Europeana “ Evitatea formarii sau valorificarea deseurilor este superioara indepartarii acestora”. Problemele care si-au gasit rezolvare in cadrul proiectului au fost deosebit de complexe si au fost mentionate anterior, domeniile din care fac parte sunt multiple, iar nivelul stiintific la care trebuiesc abordate este foarte ridicat . Pentru rezolvarea problemelor propuse, au trebuit cumulate si integrate cunostinte la cel mai inalt nivel din domeniul chimiei fizice, metalurgiei fizice si studiului materialelor acoperirilor de suprafata, al mecanicii fluidelor vascoase, al studiului curgerii fluidelor in masinile rotative cu palete, al rezistentei materialelor,etc. Toate aceste cunostinte au concurat la realizarea obiectivelor finale ale proiectului, obiective masurabile cu care s-a concretizat intreaga activitate: tehnologie noua, performanta, de tratare chimica si instalatie de separare centrifugala in componente a slamului petrolier, omologarea lor si transferul catre mediul economic pentru care au fost realizate.
    Etape proiect
  • Etapa I - Metoda noua de tratare chimica a deseurilor din industria petroliera, si separare in componente printr-o procedura noua
  • Etapa II - Proceduri si metode noi in domeniul tratarii chimice si separarii in componente a deseurilor din industria petrolului. Studiul performantelor, solutii tehnice si tehnologice de ecologizare a deseurilor petroliere
  • Etapa III - Proiectarea M. E.
  • Etapa IV - (CA=1.6) Realizarea si experimentarea M.E.
  • Etapa V - Transferul tehnologic catre agentii economici parteneri. Experimentarea si omologarea rezultatelor proiectului.
  • Consortiu proiect
    Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI Bucuresti www.comoti.ro

    Dr. Ing. Cristian CÂRLĂNESCU
    cristian.carlanescu@comoti.ro
    Universitatea Politehnica Bucuresti Centrul de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale (UPB-CEMS) www.sim.pub.ro

    Prof. Dr. Ing. Constantin NICOLAE
    cems@sim.pub.ro
    Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti www.upg-ploiesti.ro

    Conf. Univ. Dr. Ing. Sorin NEACŞU
    sneacsu@mail.upg-ploiesti.ro
    S.C. METAV - CERCETARE DEZVOLTARE S.A. www.metav-cd.ro

    Dr. Ing. Ioan ROMAN
    roman@metav-cd.ro
    S.C. PETROMSERVICE S.A. Bucureşti www.petromservice.ro

    Ing. Dorin RACOTĂ
    racota_dorin@yahoo.com
    S.C. METAV IND PROD S.A. Bucureşti www.metavindprod.ro

    Ing. Gabriel PANAIT
    mip@easynet.ro
    S.C. PLASMA JET S.R.L. www.plasmajet.ro

    Ing. Ion TRUŞCĂ
    Plasma1990@yahoo.com
    S.C. DESAN S.R.L. www.desan.ro

    ing. Marin NEACŞA
    desanl@zappmobile.ro