Prezentare Detaliata

RELEVANTA PROIECTULUI

In anul 1974 a decolat IAR 93, primul avion de lupta in coceptie romaneasca propulsat de un motor turboreactor. In anul 1983 a fost dat in exploatare primul grup turbocompresor actionat cu turbomotor aeroderivativ, in conceptie romaneasca, alimentat cu gaze naturale. In anul 2002 a fost data in exploatare prima centrala cogenerativa, in conceptie romaneasca, pentru producerea simultana de energie electrica si termica, actionata cu turbomotor aeroderivativ. In anul 2009 a fost experimentat primul turbomotor aeroderivativ, in conceptie romaneasca, alimentat cu gaz de depozit sintetic.

Evenimentele mentionate arata o preocupare continua in Romania, de cercetare aplicativa in domeniul turbomotoarelor si a aplicatiilor economice cu turbomotoare.

INCD Turbomotoare COMOTI, prin specialistii sai, a fost si este implicat in toate evenimentele legate de cercetarea aplicativa in domeniul turbomotoarelor din Romania. Dovada o constituie portofoliul de proiecte obtinute in cadrul competitiilor interne, internationale si contractare directa cu diversi beneficiari.

Personalul implicat in activitatea de cercetare este format de scoala romaneasca si s-au format ca cercetatori la INCD Turbomotoare COMOTI sau alte institute de cercetare. Dovada calitatii profesionale a personalului de cercetare o constituie medaliile, brevetele si participarea la proiecte internationale.

Activitatea de cercetare a INCD Turbomotoare COMOTI a fost si este strans legata de cea de experimentare. In standurile de experimentare au fost testate solutiile pentru primul prototip de motor turbopropulsor, TP1 echipat cu elice tractiva, in conceptie romaneasca, destinat aeronavei IAR 705 si primul turbomotor aeroderivativ in conceptie romaneasca, AI 20 GM, destinat grupurilor de putere de rezerva din statiile de repomparea gazului natural pe conductele magistrale. S-au efectuat sute de ore de functionare pentru testarea sistemelor care asigura functionarea unui turbomotor (alimentare cu combustibil, ungere, racire, protectie, limitare, admisie aer si evacuare gaze arse). S-au efectuat teste de functionare continua de 72 ore, fara opriri intermediare, pentru anduranta componentelor solicitate la temperaturi de peste 800 0C si turatii de peste 33.000 rotatii/minut.

Valorificarea cunostintelor acumulate in domeniul turbomotoarelor se sustine cu o baza experimentala adecvata, moderna. Echipamente de cercetare performante in anii ’80 (traductori, elemente de executie, componente electronice, etc), astazi sunt depasite fizic, nu se mai gasesc piese de schimb. Cercetari avansate ale proceselor termodinamice din turbomotor necesita miniaturizare si performanta pentru intreaga gama de traductori (presiune, temperatura, eforturi, etc). Masurarea si inregistrarea datelor experimentale necesita acuratete, fiabilitate si disponibilitate pentru mijloacele de masurare si achizitie.

SCOPUL PROIECTULUI

Avand in vedere rezultatele obtinute pana in prezent in activitatea de cercetare in domeniul turbomotoarelor precum si perspectiva data de prezenta in consortii internationale, INCD Turbomotoare COMOTI isi propune prin acest proiect urmatoarele:

  • Realizarea convergentei cu aria de cercetare in domeniul turbomotoarelor din UE
  • Intarirea capacitatii de participare a INCD Turbomotoare COMOTI la proiecte internationale din domeniul aplicatiilor aeronautice cu turbomotoare, avand in vedere rezultatele obtinute pana in prezent in cadrul FP 5, FP 6, FP 7 prin proictele SILANCER, METHOD, VITAL, JEAN, COJEN, ABRANEW, OPENAIR, TEENI, X3 NOISE in domeniul turbomotoarelor, cu scopul valorificarii cunostintelor acumulate
  • Cresterea nivelului tehnic al aplicatiilor energetice cu turbomotoare de mica si medie putere pentru producerea combinata de energie electrica si termica in sistem cogenerativ (valorificarea experientei INCD Turbomotoare COMOTI din realizarea centralelor cogenerative de la SC TERMICA Botosani si SC PETROM OMV, filiala Suplacu de Barcau, jud Bihor)
  • Aprofundarea cercetarilor in domeniul eficientei turbomotoarelor si al functionarii acestora cu combustibil neconventional (biogaz, bioethanol, biodiesel)
  • Realizarea de turbomotoare in conceptie romaneasca pentru aeronautica si aplicatii industriale
  • Atragerea de tineri absolventi si formarea de cercetatori / specialisti in domeniul turbomotoarelor, cu scopul valorificarii cunostintelor acumulate prin asigurarea transferului de competenta intre generatii.

ACHIZITII

Pentru atingerea scopului propus se vor achizitiona echipamente specifice, dupa cum urmeaza: Sisteme de incarcare turbomotor + anexe, Sisteme de masurare si validare componente turbomotoare + anexe, Sistem de detectie si alarmare, Sisteme de monitorizare, Sistem de supraveghere video, Sistem protectie fonica, Server aplicatii CFD, Software aplicatii CFD, Echipament pentru scanat presiuni cu sistem de calibrare incorporat, Traductori de cuplu, Traductori de forta, Sistem de incarcare generator electric, Traductori debit combustibil, Sistem manipulare turbomotoare, Compensatori dilatare termica, Sistem aliniere mecanica

INDICATORI

Crearea a 2 noi laboratoare de CD, modernizarea unui laborator existent, achizitionarea de echipamente de CD de ultima generatie, crearea sau mentinerea a 40 de locuri de munca in CD datorate proiectului.