Etapa I - Formularea de ipoteze si principii de modelare a procesului integrat
cad-cam-cae pentru piesele cu profile complexe din turbomotoare
Obiectivul principal al proiectului este realizarea unui program de modelare şi managerizare integrată a activităţilor de proiectare, fabricaţie control a produselor specifice industriei aeronautice cu specializarea pe turmotoare.
Pentru integrarea în sistem a activităţii de proiectare se propun următoarele obiective specifice:
a) elaborarea unui model matematic de transfer a parametrilor suprafeţelor rezultate în urma calculelor aerodinamice de curgere “profile calde” în suprafeţe care să fie prelucrate “profile reci”;
b) elaborarea unui model integrat de testare-simulare a reperelor proiectate ca şi al ansamblelor de provenienţă.
c) elaborarea de proceduri care să impună unitar pe sectorul de proiectare modelarea solidelor pornind de la ideia ca în istoricul acesteia să se regăsească ordinea de prelucrare a pieselor.
d) elaborarea unui program de gestiune a ansamblurilor şi reperelor modelate;
e) elaborarea unei interfeţe care pe baza arborelui din programul de modelare (istoric) să permită stabilirea filmului tehnologic şi al planului de operaţii;
Pentru integrarea în sistem a activităţii de execuţie se propun următoarele obiective specifice :
f) identificarea factorilor şi modelarea parametrilor tehnologici, de optimizare a regimurilor intensive de prelucrare (HSC) a profilelor paletate complexe cu pereţi subţiri confecţionate din titan, oţeluri aliate şi aliaje de aluminiu.
g) elaborarea unui program interfaţă cu maşinile de prelucrat CNC care să permită prelucrarea solidului modelat fără alte prelucrări de date;
Pentru integrarea în sistem a activităţii de control se propun următoarele obiective specifice:
h) elaborarea unui program interfaţă cu maşinile de prelucrat CNC care să efectueze achiziţie de date pentru cotele finale şi să întocmească rapoarte privind acceptabilitatea acestora.
i) modificarea hardului maşinilor unelte în vederea realizării sistemului integrat propus.
j) elaborarea unui program de lansare în fabricaţie pe baza documentelor şi rapoartelor întocmite prin procedurile realizate în cadrul proiectului.
Modelarea atributelor celor trei activităţi integrate necesită rezolvarea traficului informa ţ ional între modulele programului dar şi între program si utilizatori şi este o problemă complexă de mare dificultate.
Proiectul îşi propune ca la acest program integrat să aibă acces un atelier de proiectare cu maxim 100 computere licenţiate cu programe CATIA, 100 maşini unelte cu CNC, un punct de control cu 100 posturi. Sistemul integrat IQMD poate primi informaţii prin Web direct de la firmele cu care se colaborează (SNECMA, DLR, CIAM).
Sistemul IQMD elaborează automat rapoarte privind regimurile de prelucrare HSC, normele de timp, programarea fabricaţiei şi rapoarte privind acceptanţa calitativă.
Sistemul IQMD este conceput să elimine documentele scrise care însoţesc în mod obişnuit piesele pe fluxul tehnologic. Traseul tehnologic, datele de identificare ale reperelor, operaţiilor, operatorilor, precum şi timpii de prelucrare, dimensiunile reale ale dimensiunilor sunt inscripţionate pe o cartelă cu bare de coduri.