Tehnica şi tehnologia de proiectare, cât şi validarea acestora pe cale experimentală este o activitate deosebit de complexă, atât datorită problemelor tehnice de care trebuie să se ţină cont, cât şi datorită nivelului ridicat al preciziei de execuţie ce rezultă din condiţiile de funcţionare. Elaborarea unei asemenea metode reprezintă un vârf al cercetării în domeniul rotoarelor paletate, care de cele mai multe ori au o geometrie specială.
Noutatea exclusivă a proiectului propus o constituie tocmmai asimilarea şi aplicarea unei metode complexe şi iterative de calcul, analiză, simulare numerică şi proiectare, precum şi a tehnologiei de fabricaţie a unui ventilator, cu geometrie complicată, pentru un turboreactor modern cu dubluflux, care să lucreze stabil şi silenţios în regim transonic de croazieră. Aceasta înseamnă crearea unui parteneriat naţional de cercetare şi execuţie în domeniul aviaţiei, care să aibă acces la metodele şi tehnologiile de vârf utilizate în proiectele europene de parteneriat în domeniul cercetării aeronautice.
Ca urmare, această reţea naţională de cercetare, creată în cadrul proiectului, va beneficia de recunoaştere profesională peste hotare, facilităndu-i-se astfel accesul în parteneriate europene.
Problema propusă spre rezolvare se situează la confluenţa domeniilor de vârf ale ştiinţelor, cum sunt: matematicile speciale, metodele numerice, mecanica fluidelor compresibile şi incompresibile, informatica, problemele de transfer termic şi căldură, rezistenţa materialelor, vibraţii, aeroelasticitate, acustică etc.
De asemenea, modalitatea de atingere a obiectivelor proiectului presupune utilizarea tehnicilor de vârf şi a tehnologiilor avansate, atât în fazele de proiectare propriu-zisă, cât şi în fazele de fabricaţie şi control dimensional al preciziilor precum: calculul parametrlor gazodinamici şi analiză prin simulare numerică cu software CFD profesional, modelarea tridimensională cu software CAD specializat performant – CATIA v 4, CATIA v 5, Unigraphics CAD, elaborare tehnologie de prelucrare pe maşini cu comandă numerică (strung cu comandă numerică, respectiv maşină de frezat cu comandă numerică cu interpolare simultană în cinci axe) folosind Unigraphics CAM, control dimensional tridimensional cu maşină de măsurat în coordonate 3D – DEA, asistată de computer, folosind programe specializate de ultimă generaţie.